Vælg en side

5D BIM/VDC skal sikre projektøkonomien hos Bonava – indgår global aftale med Sigma Estimates

En af Nordeuropas førende virksomheder inden for design- og boligudvikling, svenske Bonava, indgår global aftale med den danske softwarevirksomhed Sigma Estimates A/S. Aftalen sker som led i en klar strategi om at digitalisere hele produktions-flowet hos Bonava på tværs af alle lande samt levere præcise prisberegninger allerede i de helt tidlige stadier af projekterne.

Bonava erstatter nu en række gamle beregningssystemer med det danske 5D BIM kalkulationssoftware fra Sigma Estimates, der på globalt plan bliver en vigtig del af Bonava’s VDC portefølje. Planen er at implementere Sigma programmet i alle otte lande i løbet af 2017-2018.

Med Sigma implementeret på tværs af alle lande får vores design-teams et digitaliseret flow i deres arbejde med kalkulationen, hvor alle har adgang til opdaterede data. De budgetansvarlige er derudover sikret et bedre økonomisk overblik gennem hele byggeprocessen, bl.a. fordi data kan flyde frit mellem Sigma og andre af vores systemer, forklarer Patrik Lindvall, Global Head of VDC hos Bonava.

Automatisk livekobling sikrer præcise priser

Og netop data, der flyder på tværs af alle platforme, har været helt afgørende i Bonava’s valg af Sigma som fremtidig BIM/VDC partner. Sigma programmet er bygget på et åbent API, som gør det muligt at integrere med andre programmer og apps. Det har bl.a. været afgørende for Bonava, at Sigma nemt integreres med deres indkøbssystemer og rapporteringsplatforme.

For Bonava er en af de absolut vigtigste funktioner ved Sigma programmet den direkte Live kobling med 3D bygnings- og designprogrammet Autodesk Revit. Det betyder, at Bonavas medarbejdere har en integreret løsning, hvor de øjeblikkeligt kan se konsekvensen af f.eks. materialevalget i 3D modellen blive afspejlet på prisen i 5D modellen.

Live koblingen mellem 3D og 5D betyder, at vi nu kan træffe valg baseret på helt nøjagtige informationer. Det er med til at sikre os de mest præcise priser, samtidig med, at det giver bedre styring tidligt i forløbet, og det er helt afgørende parametre for os, siger Patrik Lindvall.

5D er næste store gevinst ved BIM

Hos Sigma Estimates, der for nylig også indgik en global aftale med ingeniør-og entreprenørvirksomheden Rambøll, ser Business Consultant Susanne Lund en klar tendens mod, at byggebranchen i stigende grad sikrer økonomien i projekterne med 5D BIM – bl.a. fordi gevinsterne er sparet tid, færre fejl, kortere tid fra ændringer i modellen til færdig tilbudsliste, automatisering af kvalitetssikring mv.

Ud over økonomi, så handler 5D i BIM i høj grad også om kvalitetssikring af modellernes data – 5D er også datamanagement, hvor data flyder uhindret videre til andre systemer. Derudover leverer 5D data til de efterfølgende processer som f.eks. planlægning, Facility Management mm., og derfor ser vi lige nu, at 5D vinder mere og mere indpas, siger Susanne Lund.

For Bonava hænger valget af Sigma bl.a. også sammen med, at Sigma har et strategisk samarbejde med Autodesk samt Sigmas åbne API, hvor branchen har optimale muligheder for at tilpasse og integrere løsninger i takt med at behovet opstår – bl.a. dyb integration med eksterne systemer og databaser via apps.

I takt med at digitaliseringen eskalerer, er det nu mere end nogensinde afgørende, at data flyder frit mellem systemer og at det er nemt og hurtigt at integrere 100 procent med lige præcis de løsninger, virksomhederne har brug for i deres hverdag, forklarer Susanne Lund.

Kilde: Building Supply