Vælg en side

BEDRE BEREGNINGER GIVER OVERSKUD I BYGGEBRANCHEN

I novemberudgaven af Entreprenøren kan man læse om, hvordan Sigma er med til at forbedre indtjeningsmulighederne i bygge- og anlægsbranchen. Samtidig løfter CodeGroup sløret for nye features i Sigma 2007, som netop er kommet på markedet.

De kender det alle sammen. Entreprenørerne, rådgiverne, tømrerne og alle de andre. De bruger oceaner af tid på at lave beregninger og afgive tilbud. Byggeriet går som smurt.  Altså lige indtil en simpel formel- eller regnefejl viser sig at vælte hele budgettet.

Overskud er muligt

Både små og store virksomheder inden for byggebranchen oplever hvert år, at overskuddet udebliver på grund af for mange budgetoverskridelser og forsinkelser. Men det er faktisk muligt at få kontrol over økonomien. Selv i store byggerier, der kræver detaljerede kalkulationer. Og indtjeningsmulighederne er gode. I hvert fald hvis man skal tro Magnus Therkildsen, direktør i CodeGroup A/S.- Indtjeningen i bygge- og anlægsbranchen er generelt dårlig, og det er både ærgerligt og unødvendigt, siger han.

Der er masser af muligheder for at bygge, men man skal selvfølgelig bygge det, der giver penge. Alt for mange i branchen er for dårlige til at kalkulere og ikke mindst for dårlige til at sortere. De byder på alt for meget, og derfor går det ofte galt, mener Magnus Therkildsen.

Han er en af de to partnere i Codegroup A/S, der står bag det meget roste kalkulationsprogram Sigma, der kom på markedet for cirka 3 år siden.

Risikostyring

Når man afgiver tilbud på et byggeri, skal man beslutte, hvor stor en risiko, man vil løbe. Derfor er det vigtigt at nå frem til et så realistisk billede af byggeriet som muligt, forklarer Magnus Therkildsen.

Sigma dækker ethvert kalkulationsbehov inden for alle faggrupper, og det giver mulighed for at lave ganske præcise beregninger. Dermed bliver risikoen for budgetoverskridelser langt mindre – og chancen for reelt at tjene penge stiger. Og det er ikke kun folkene bag Sigma, der er positive. Programmet har vakt begejstring i store dele af byggebranchen, hvor man glæder sig over Sigmas enkle og overskuelige udformning.

Sigma er meget brugervenligt og det er let at foretage tilpasninger og rettelser i forbindelse med endelig tilbudsgivning, siger ingeniør Ib Byrdal Kjær fra Stürup A/S.

Flere virksomheder, specielt de større, oplever imidlertid også en mere indirekte gevinst, når de indfører Sigma: Samarbejdet afdelingerne imellem glider nemmere.

Mere end et værktøj

Endeløse diskussioner om, hvordan man egentlig kalkulerer, er hverdagskost i mange større virksomheder. Ved at indføre ensartet kalkulation kan ledelsen spare både tid og frustrationer hos medarbejderne. Og med et styrket samarbejde på tværs af afdelingerne, er der gode chancer for at forbedre virksomhedens indtjeningsmuligheder. Mens de små virksomheder typisk kun bruger 20% af det, som programmet kan, byder Sigma altså på endnu flere fordele for de store virksomheder.

Men en ting er kalkulationerne. En anden er opfølgning og planlægning. Det tager den kommende version af Sigma højde for.

Sigma 2007

Vi kan godt lide at sammenligne den nye Sigma med Rubricks terning, fortæller Magnus Therkildsen.

Med Sigma® 2007 kan man vende og dreje sine kalkulationer og se på dem fra flere sider. Præcis som man kan anskue selve byggeriet fra flere vinkler. Derudover er vi gået skridtet videre, så Sigma nu også enkelt og hurtigt kan hjælpe vores brugere gennem den efterfølgende projektstyring. Magnus Therkildsen forklarer, at den nye Sigma giver mulighed for at sende kalkulationer direkte ind i et projektplanlægningssystem som for eksempel Microsoft Project.

Som noget helt nyt bliver det også muligt at integrere 3D CAD i Sigma® 2007. Hermed får blandt andre rådgivere og arkitekter et skræddersyet værktøj til deres beregninger.

Endelig har CodeGroup A/S sørget for, at Sigma® 2007 også kommer på markedet i en engelsk version. Det kan have særlig interesse for virksomheder, der for eksempel har engelsksprogede medarbejdere eller partnere i udlandet.

Vi glæder os rigtig meget til at lancere det nye program. Vi synes, det er fantastisk!, smiler Magnus Therkildsen afslutningsvis.

Sigma® 2007 kommer på markedet medio november. Yderligere information på adressen www.codegroup.dk.

Af Nina Munch-Petersen