Vælg en side

BEDRE FORRETNINGSGRUNDLAG

På Teknologisk Institut arbejder man ihærdigt på at få byggebranchen til at forstå vigtigheden af at omfavne den nye teknologi. Men der synes at være et stykke vej før rådgivere og arkitekter for alvor får øjnene op for fordelene ved intelligent software og et gennemtænkt workflow.

For Asbjørn Levring, konsulent i Byggeproces på Teknologisk Institut, er budskabet ganske enkelt:

Der findes to grupper af virksomheder nu. Den første har sagt avisen op og er søgt i skjul med lønnedgangsmodeller. Om ti år eksisterer de ikke længere

Den anden gruppe har forstået, at uanset om vi vil det eller ej, bliver vi nødt til at omfavne udviklingen og re-tænke hele forretningsgrundlaget i forhold til BIM.

Asbjørn Levrings analyse er hård, men bliver bekræftet af, at mange virksomheder – selv gamle og velrenommerede – må dreje nøglen i dag. Ifølge konsulenten er et af de største problemer, at rådgiverne har brug for at optimere deres workflow.

Som arkitekt tegner man derud af. På halvvejen finder man så ud af, at det er for dyrt – så skræller man alt det fede af, mister struktur og skal måske omprojektere. Det er ikke noget, man får hverken penge eller tak for. Og det er et dårligt forretningsgrundlag.

Hvis der er et godt flow, er det nemmere for rådgiverne at argumentere for en bestemt løsning. For eksempel kan arkitekten sige til bygherren, at han må skære noget væk. Det er derfor, det er så interessant med direkte integration, hvor vi hele tiden kan overvåge omkostningskalkulationen.

Penge er afgørende

Asbjørn Levring mener, at det er muligt at optimere med 10-30 % i byggeprocessen, hvis parterne ændrer den måde, de arbejder og projekterer på.

Penge er afgørende for alt det, vi gør. Kalkulation er vores pengepung, vores projektstyring. Hvis vi ikke tjener penge på det, kan vi ligeså godt lade være. Hvis virksomheden internt kan skabe et forretningsgrundlag, vil det alt andet lige være det mest optimale. Det er den eneste rigtige måde at skabe værdi og bæredygtighed.

Asbjørn Levring og påpeger, at et bedre flow hos rådgiverne også minimerer arbejdet for entreprenøren, fordi der leveres bedre materiale. Samtidig giver det en væsentlig tidsbesparelse for alle byggeriets parter.

Hvis der ikke er styr på den del, så er det ligegyldigt, hvor dygtig man er til at projektere og bygge huse.

Kalkulation giver fordelen

Teknologisk Institut hjælper virksomheder med at skabe et software flow. Asbjørn Levring understreger, at it-integration er altafgørende, fordi det giver adgang til relevant information.
BRI – building related information – er vigtigt. Hvad angår kalkulation er der flere forskellige parametre, men det afgørende er, at man kan begynde at sammenkæde informationer.

Som eksempel peger han på kalkulationsprogrammet Sigma, der er udviklet af CodeGroup. Han fremhæver programmet som et enkelt og fleksibelt værktøj, der er på forkant med udviklingen.

Med deres CAD plug-in har CodeGroup vist, hvordan man kan kæde modeldata, kalkulation, beskrivelsesdata, planlægning og så videre sammen. Med Revit og Sigma får vi samlet alt det, der er en del af vores modellering. CodeGroup er et af de få firmaer, der har formået at skabe direkte interaktion med Revit og IFC. Det skal de have et skulderklap for!