Vælg en side

De digitale dage 2017 – 5D er næste store gevinst ved BIM

For at sikre økonomisk fordelagtige projekter er 5D udset til den næste store gevinst ved BIM, bl.a. fordi gevinsterne er sparet tid, færre fejl, kortere tid fra ændringer i modellen til færdig tilbudsliste, automatisering af kvalitetssikring mv.

De første erfaringer med 5D BIM kalkulationsprogrammet Sigma er gjort på bl.a. supersygehusene og begynder nu at danne standard for de nye projekter, der starter op.

Derfor gæstede Sigmas adm. direktør Magnus Therkildsen forleden De Digitale Dage i Aalborg og de studerende på University College Nordjylland.

Med 5D handler det i høj grad også om kvalitetssikring af modellernes data – 5D er også datamanagement, hvor der integreres videre til andre systemer. Derudover leverer 5D data til de efterfølgende processer som f.eks. planlægning, Facility Management mm., forklarede Magnus Therkildsen.

Data flyder frit mellem systemer

Også Sigmas nye app-univers var på dagsordenen, som en del af det mindset og den tilgang de studerende skal have til fremtidens digitale værktøjer og arbejdsgange. Som led i en klar strategi om at optimere byggebranchens muligheder for at tilpasse og integrere løsninger i takt med at behovet opstår, har Sigma med den nye version 6 åbnet op for, at data flyder åbent med andre systemer – heriblandt, projektstyring, mængdeudtræk m.m.

Det giver stor værdi til de i byggebranchen, der dagligt bruger Sigma, fordi de nemt kan integrere 100 procent med lige præcis den løsning, de har brug for i deres hverdag,” sagde Magnus Therkildsen.

Han peger på, at Sigma med den nye platform til opbygning af app-universet rundt om sigma, er åbent for alle. Det betyder, at det nu ikke længere kun er Sigma selv, der dikterer, hvad der integreres med – det er åbent for alle i byggebranchen, inklusiv integrationer specifikt til enkelte virksomheder, for at understøtte deres unikke arbejdsgange og IT.

De Digitale Dage på UCN er et langsigtet samarbejde mellem University College Nordjylland, Aalborg Universitet, EUC Nord, COWI og Dansk Byggeri der sigter på at samle nordjysk byggeri om videndeling, udvikling og udbredelse af Det Digitale Byggeri – blandt andet gennem De Digitale Dage som et årligt tilbagevendende arrangement.

Kilde: Building Supply