Vælg en side

Digitale værktøjer indtager virksomhederne med rekordfart

Flere og flere virksomheder i bygge- og anlægsbranchen vil mere end blot overleve – de vil have del i væksten, som også kan ses på bundlinjen. I takt med opsvinget og mere komplekse projekter, har indførelsen af digitale værktøjer, der styrer både tilbudsgivning, administration og byggeplads, sat yderligere gang i paradigmeskiftet væk fra papir og regneark.

Sådan lyder meldingen fra IT-rådgivningsvirksomheden BASIT. Den digitale frontzone bevæger sig hurtigere end nogensinde før. De digitale værktøjer er et konkurrenceparameter, der slår direkte igennem på bundlinjen hos de mest digitaliserede virksomheder.

“Du kan i dag kun drive en effektiv forretning og koble dig på væksten, hvis du har digitale værktøjer, der er med til at generere effektive processer, overblik og skarpere priser. Det viser al vores erfaring, og derfor bevæger bygge- og anlægsbranchen mod digitalisering hurtigere end nogensinde før”, siger Martin Profit Jacobsen fra BASIT, der har specialiseret sig i IT-rådgivning inden for byggebranchen.

Han peger specielt på tilbudsgivningen, der kan styrke hele forretningen med et professionelt kalkulationsprogram, så alle har et ensartet gennemskueligt og præcist grundlag for at udregne priser samt planlægge og styre produktionen. For selve tilbudskalkulationen minimeres risikoen for fejl, samtidig med, at du kan genbruge erfaringer, så du ikke skal starte forfra hver gang. Det sparer en masse tid, og er samtidig med til at sikre skarpere priser, forklarer Martin Profit Jacobsen

Han peger på, at der i branchen er en erkendelse af, at den stramme styring i hele processen – tilbudsgivning, planlægning, udførsel, aflevering og administration, er en hel kæde, der skal hænge sammen og som skal understøttes med IT-værktøjer, så det styrker konkurrenceevnen og dermed bevæger sig direkte ned på bundlinjen.

ERFARINGER FRA FINANSKRISEN SÆTTER SKUB I UDVIKLINGEN

Hos Sigma Estimates, der er det førende kalkulationsprogram til byggebranchen, oplever man i øjeblikket den største vækst i virksomhedens historie.

En vækst der ifølge medindehaver Thomas Kolenda i høj grad hænger sammen med øget digitalisering generelt og samtidig også en erkendelse hos virksomhederne af, at selv om der er vækst i byggebranchen, så viser erfaringer op til finanskrisen i 2008, at mange ikke formåede at tjene penge, selv om de havde masser af opgaver.

“Derfor er der i dag en stigende fokus på at koble sig på vækstlokomotivet, men på en måde, så det også ses på virksomhedernes bundlinje. Sigma understøtter en sund økonomi i projekterne og binder det hele sammen, og derfor er Sigma blevet et vitalt værktøj i dag”, siger Thomas Kolenda.

Sigma har bl.a. erstattet de gængse regneark blandt håndværkere og entreprenører, og den udvikling forstærkes ifølge Thomas Kolenda de kommende år, samtidig med, at arkitekter og rådgivere i stigende grad også melder sig på banen.

“Selv om der er vækst i branchen, så er konkurrencen hård – måske hårdere end nogensinde. Derfor handler det om at være skarp på priserne og samtidig have styr på dækningsbidraget. Derfor er et professionelt kalkulationsprogram et helt afgørende fundament for, at virksomhedernes bygge- og anlægsaktiviteter bliver en succes,” siger Thomas Kolenda.