Vælg en side

FÆLLES SPROG BIDRAGER TIL DEN GODE ØKONOMI I AARSLEFF

FÆLLES SPROG BIDRAGER TIL DEN GODE ØKONOMI I AARSLEFF

Aarsleff

Hos entreprenøren Aarsleff har overgangen fra Excel til kalkulationsværktøjet Sigma haft endnu større betydning end forventet. Med programmet har ledelse, tilbud og produktion fået et fælles sprog, der giver bedre styring og nødvendigt overblik. Resultatet er sunde projekter.

Alle vores anlægsprojekter bliver kalkuleret i Sigma, så når vi vinder en sag, bliver Sigma-filen ganske enkelt overdraget til vores projektfolk ude på pladsen. Før var det ringbind med en masse papirer i, fortæller Jesper Jacobsen, afdelingsdirektør i Anlæg hos Per Aarsleff A/S.

FÆLLES SPROG – FRA LEDELSE TIL SKURVOGN

Han er ikke i tvivl om, at et fælles kalkulationsværktøj som Sigma giver en lang række fordele.

Det er et fælles sprog i hovedparten af virksomheden. Går vi et meget stort job igennem med vores direktion, så er det Sigma, det bliver gået igennem i, fortæller han.

På samme måde går afdelingslederen altid en kalkulation igennem med kalkulatøren og projektlederen. Sammen finder de ud af, hvad der skal justeres op og ned.

I sidste ende er det afdelingslederen, der har ansvaret for prissætningen, og det er ham eller hende, der beslutter, om vi vil tage en chance.

NEMT MED NØGLETAL

For kalkulatørerne betyder Sigma, at de kan regne mere akkurat end med et traditionelt Excel-ark. Det giver tryghed og fleksibilitet, der kommer hele projektorganisationen til gode.

Tidligere brugte ni ud af ti firmaer Excel. Men det har sine begrænsninger. Med en Sigma-fil kan du meget nemt trække en hel masse nøgletal ud på kryds og tværs. Hvor mange penge er der til asfalt. Hvor mange timer er der til at støbe vægge, søjler og så videre. Du kan også meget hurtigt putte nye enhedspriser ind og se, hvordan det slår igennem på totalentreprisen, forklarer afdelingsdirektøren.

I virkeligheden kan du godt kalde det et styringsredskab. Og det er grunden til, at vores projektfolk bruger det så meget, siger Jesper Jacobsen.

HURTIGT OVERBLIK

Programmet giver den fordel, at man langt hurtige kan få overblik over projektet. Hvor mange timer er der for eksempel sat af til en kloakstrækning. Og kan man lave det til den pris, eller er der så noget andet, der bliver dyrere?

Jesper Jacobsener begejstret over, at Sigma hjælper helt ned i detaljen, for som han siger:

Det er som en tjekliste, der sikrer, at vi har alle de forskellige dele med, så vi ikke pludselig står og tænker ’hov for Søren, vi har glemt at køre jorden væk’. Vi husker at få det hele med.

NATURLIG EFTERSPØRGSEL

Fra starten var Sigma kun tiltænkt kalkulatørerne i Aarsleff, men virkeligheden blev en anden. I dag har virksomheden flere hundrede brugere på tværs af koncernen, fortæller Jesper Jacobsen.

Der var nogle folk ude i marken, der fandt ud af, at det her program har egentlig rigtig mange gode finesser, og så fik de it-afdelingen til at lægge Sigma på deres maskiner. Så det er kommet hen ad vejen. Det er den gode historie. Det kom af sig selv.

Skrevet af Nina Munch-Petersen, Tekstbryggeriet