Vælg en side

Milliarder fra Landsbyggefonden kræver skarp tilbudsgivning

Dansk Byggeri har en klar ambition om at få endnu flere virksomheder i byggebranchen til at udføre bedre og sikre beregninger af tilbud. Derfor har Dansk Byggeri bl.a. indgået en aftale med kalkulations- og tilbudsprogrammet Sigma. Det giver nemlig virksomhederne mulighed for at regne hurtigt, præcist og realistisk, så man undgår de tabsgivende projekter i den hårde konkurrence om projekterne.

En korrekt og sikker beregning af tilbud er et meget vigtigt afsæt for, at al bygge- og anlægsaktivitet bliver en succes. En afgivet pris er næsten altid bindende, og derfor er det vigtigt at tilbudsberegningen gennemføres på et sikkert og veldokumenteret grundlag, udtaler Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Han understreger, at data fra kalkulationen efterfølgende skal kunne bruges som grundlag for produktionsplanlægning og bestilling, hvilket også stiller krav til sammenhæng og fleksibilitet i det tilbudsprogram som anvendes.

Sikker styring uden om tabsgivende projekter

Gennem de senere år har udviklingen mod en professionalisering af tilbudsgivningen i byggebranchen taget fart. Med et professionelt kalkulationsprogram viser erfaringen, at der er større sikkerhed for, at der regnes rigtigt, så de tabsgivende projekter undgås.

Med flere end 10.000 brugere er kalkulationsprogrammet Sigma i dag det mest anvendte professionelle kalkulationssoftware målrettet byggebranchen.

En udvikling der ifølge administrerende direktør hos Sigma Estimates, Peter Sørensen , i høj grad hænger sammen med øget digitalisering generelt og samtidig også en erkendelse hos virksomhederne af, at selv om der er vækst i byggebranchen, så viser erfaringer op til finanskrisen i 2008, at mange ikke formåede at tjene penge, selv om de havde masser af opgaver.

Det handler om at regne skarpt og kende kostprisen

”Der bliver hård kamp om mange af de projekter, der nu udbydes i forbindelse med regeringens tiltag om suspendering af anlægsloftet og frigivelse af milliarder fra bl.a. Landsbyggefonden. Men det handler stadig om at have is i maven og styre uden om de tabsgivende opgaver, og det har du mulighed for med et professionelt kalkulationsprogram, fordi du bl.a. har præcist overblik over dækningsbidrag, undgår fejl og derved leverer skarpere priser, forklarer Peter Sørensen.

Meldingen hos IT-rådgivningsvirksomheden BASIT, lyder også på, at flere og flere virksomheder i bygge- og anlægsbranchen vil mere end blot overleve – de vil have del i væksten, som også kan ses på bundlinjen.

I takt med øget konkurrence og mere komplekse projekter, har indførelsen af digitale værktøjer, der styrer både tilbudsgivning, administration og byggeplads, sat yderligere gang i paradigmeskiftet væk fra papir og regneark.

”De digitale værktøjer er et konkurrenceparameter, der slår direkte igennem på bundlinjen hos de mest digitaliserede virksomheder. Du kan i dag kun drive en effektiv forretning og koble dig på væksten, hvis du har digitale værktøjer, der er med til at generere effektive processer, overblik og skarpere priser. Det viser al vores erfaring,” siger Martin Profit Jacobsen fra BASIT, der har specialiseret sig i IT-rådgivning inden for byggebranchen.