Vælg en side

NEM KALKULATION

For snart et år siden blev Hanne Bak træt af at beregne de samme ting om og om igen. Men så fandt hun et kalkulationsprogram, der er så fleksibelt, at det også kan bruges inden for nedbrydning og genanvendelse.

Hanne Bak er uddannet byggetekniker og har været ansat som beregner hos det landsdækkende nedbrydningsfirma Kingo Karlsen A/S i snart 5 år. Som så mange andre i branchen har hun i mange år lavet sine beregninger i Excel, men det ændrede sig sidste sommer.

Før sad jeg med ganske almindelige regneark og skrev alt ind hver gang”, fortæller Hanne Bak.

Det var hun mildt sagt træt af, og så fik hun den idé, at nogen måtte have tænkt på, at de forskellige informationer kunne genbruges.

Hvis jeg har en kvadratmeter væg, så er der så og så meget nedbrudt materiale, så og så mange timer, de og de maskiner. Det er ens overalt i landet. En væg er en væg. Der må være en nemmere måde, tænkte jeg.

Slut med gætteri

Resultatet blev, at Kingo Karlsens fremsynede beregner gik på Internettet og søgte efter kalkulationsprogrammer. Men der var en udfordring, hun havde med i baghovedet.

Mange kalkulationsprogrammer henvender sig til tømrere og murere. De er mere låste. Vi falder lidt uden for som virksomhed.

Løsningen fandt Hanne Bak, da hun kom forbi hjemmesiden kalkulation.dk.

Jeg fandt frem til Sigma. Den kunne man lige hente ned og prøve. Så det startede med en demo, som jeg testede, og den blev jeg glad for.

Efterfølgende købte Kingo Karlsen en licens hos CodeGroup, der står bag udviklingen af Sigma, og siden sidste sommer har Hanne Bak udelukkende beregnet i Sigma.

Jeg ville gerne over at regne i mandetimer, maskiner, hvor meget affald får vi ud og så videre. Når vi får en opgave, skal vi for eksempel anmelde til kommunen, hvor meget affald der er. Det er nu nemt at se i beregningen, hvor meget der er, i stedet for at skulle gætte.

Kompliceret nedbrydning

Kingo Karlsen A/S tager sig både af totalnedbrydning, hvor man fjerner hele bygninger, og såkaldt indvendig nedbrydning, som er delvis ombygning af eksisterende bygninger. Det kan fx være plejehjem, boligforeninger, skoler, børnehaver og enfamilieshuse.

Vi gør det omvendte af alle andre. Vi vælter vægge og skærer dørhuller. Piller bygningen fra hinanden i stedet for at bygge den op, forklarer Hanne Bak og understreger, at nedbrydning kan være meget kompliceret.

Man kan ikke bare flå bygningen ned. Vi skal tage højde for, hvordan den er bygget, og der skal understøttes og afstives de rigtige steder. Og så ved man aldrig, hvad der gemmer sig under gulvet, bag skabe og så videre.

Fleksibel kalkulation

Sigma har længe ligget forrest i kalkulationsfeltet. Det skyldes bl.a., at systemet er bygget op i en Microsoft© Windows træstruktur, som letter opbygningen af en kalkulation væsentligt. Den enkle struktur gør programmet meget brugervenligt. Det har Hanne Bak erfaret.

Jeg synes faktisk, det har været nemt at gå til. Det ligner Windows, så hvis man er nogenlunde hjemme i det, kan man bare gå i gang. Det er meget enkelt.

Med Sigma er det nemt og overskueligt at lave beregninger og hente dele ind fra tidligere kalkulationer. Og så kan man, som Hanne Bak også er i gang med, opbygge sit eget bibliotek.

Vi har ikke regnet i timer, maskiner og affaldsmængder før. Det tager noget tid, men jeg får flere og flere ting ind i Sigma. Samtidig bliver det nemmere for vores dygtige folk på pladserne at komme tilbage med deres erfaringer. Så kan jeg gå direkte ind og rette det i Sigma, så vi har erfaringen med til næste gang.

Og netop Biblioteket, hvor man kan opbygge sin egen erfaringsdatabase, er en af styrkerne ved Sigma.

Sigma er så åben, at jeg kan bygge mit eget bibliotek op. Det er så fleksibelt, så vi selv kan lave det, så det passer til os. Vi skal ikke ud at købe os til en, der skal programmere for os. Det er dét, der er supergodt ved programmet.

Hanne Bak er ikke i tvivl om, at selvom der ligger en del arbejde i at opbygge sit eget bibliotek, så betaler det sig i sidste ende.

Det man vinder ved at bruge Sigma, er tiden og det at man kan genbruge, så man får noget mere præcist. Det er jo en smagssag, men jeg synes, at det er den eneste måde at regne det på. Jeg kan regne flere – og mere præcise – tilbud nu. Og så er det bare nemmere end at starte forfra hver gang.